MúzeumDigitárBorsod-Abaúj-Zemplén

Close
Close
Herman Ottó Múzeum, Miskolc HOM Néprajzi Tár: 2019 Lengyelország/ Hungarikum – a matyó népművészet. A miskolci Herman Ottó Múzeum időszaki kiállítása.

HOM Néprajzi Tár: 2019 Lengyelország/ Hungarikum – a matyó népművészet. A miskolci Herman Ottó Múzeum időszaki kiállítása.

A Herman Ottó Múzeum Néprajzi Tárának műtárgyanyagából 2019. évben a varsói Magyar Kulturális Intézet felkérésére Lengyelországban megrendezett vándorkiállítás négy lengyel múzeumban valósult meg (Kielce, Zielona Góra, Przemyśl, Zamość).
Kölcsönzés kezdete: 2019. március 13.
Kölcsönzés vége: 2019. november 15.
A műtárgyak visszaérkezése a HOM-hoz: 2019. november 6.
A külföldi kiállítás anyagában bemutatott tárgyak: 205 tételen, összesen 229 db tárgy

[ 23 Objects ]

Lepedővég, lepedőfiók

Lepedővég. Felső: cipés, madaras, alsó: cipés, rózsás. Sárga vászon, mosópamut, törtöltés, azaz nyolcasöltés. A hímzés alapanyaga angin vászon, melyen piros, kék mosópamut hímzés található. Technikája nyolcasöltés, azaz "törtöltés", száröltés, laposöltés, margitöltés. Az alsó rész mintája, a középen öt nagy rózsa, azaz rozetta, szélein öt-öt pár "cipe". A cipék között négylevelű virágok, melyekből tulipánok ágaznak ki, a nagy virágokból leveles ágak. A visszaszegése piros margitöltés, felette hurokszerűen száröltés, mely a hurokban laposöltéssé szélesedik. Térkitöltésnek nagyobb és kisebb levelek, bimbók és pontok, csillagok készültek. A felső részen három nagy bokor, melyek mindegyike egy-egy pár "cipé"-ből ágazik ki, a "cipe" motívumok esetleg virágcserép motívumból alakulhattak ki. A bokrok között egy-egy madár. A bokor két széles levélből, azaz "cserlevelekből", három rózsából, egy-egy tulipánból és leveles ágakból áll. Térkitöltésnek a madár motívumok felett egy-egy szív található, melyből bimbós, leveles ág nő ki, ezen kívül bimbók, csillagok, levelek vannak. Az alsó szél visszahajtásán kék margitöltés, felette hurokképzés-szerű száröltés, mely a hurokban több helyen laposöltéssé szélesedik ki. Minden ilyen hurokban egy kék pont.

Feltehetően a HOM_NT_53.715.67. leltári számon található lepedővég darabbal együtt egy-egy tárgy részeit képezhették a textilek. A két darab mintája és szerkesztése, motívumai teljesen megegyezőek, a két textil csak apró részletekben különbözik. A HOM_NT_53.715.66. számú textilen a felső lepedőfiók jobb oldali virágtövénél a kihajló tulipán alatt pontsorral díszített jobbra-balra hajló ágacska látható, mely a másik darabon nem található meg.

Népi név: "lepedőfiók"

Lepedővég, lepedőfiók

Kötény, surc

"Surc". Alapanyaga kékfestő, tarka hímzéssel. A hímzőfonal berliner, piros, narancssárga, sárga, vöröses lila, kékes lila, zöld, kék, fehér színekben. Technikája virágos keresztszem, láncöltés. A rojt felett piros-fehér-zöld láncszemsor, utána Kossuth bankós-minta, majd Kossuth-bankós sor, ezután kettős keresztszemes sor, sárga zeg-zug sor, világoszöld kettős keresztsor és lila kettős keresztszemes sor, e felett almás eperleveles, öt minta, az elején egy fél eperlevél, a végén egy felfelé haladó rozmaring ág, e felett egy rozmaring sor, ezt követően lapátos, kis kosaras, nyolcbimbós kis kosaras, hét lapát, hat nyolcbimbós 13 kis kosár. E felett e kötény közepén egy piros láncöltés sor, melyen a név GÁL MARIS olvasható és két kis levél látható. A kötény felső sarkaiban levő sarokdísz egyszerű csillag. A kötény alsó szélén a kihúzott rojt 4 cm hosszú, melyre egy hasonló hosszúságú rojtsor van varrva. A felső széle keskenyen vissza van szegve. A sarkaitól 5 cm távolságra egy tarka gyári szőrmadzag maradványai láthatók. Az anyag állapota jó, pecsétes, a berliner sok helyen molyrágott, a színek fakultak. Megjegyzés: Digitális tárgyfotó, Kulcsár Géza 3 db. 2008.04.14. HOMN - 53.718.46.jpg.

Használat módja: Női viselet. Templomba járó kötény volt, 50-60 évvel ezelőtt.

Népi név: "surc".

Kötény, surc

Lepedővég

Lepedővég. Gyolcs vászon alapon tarka hímzés. A hímzőfonal bontott szűcsselyem sötétpiros, terrakotta, sötét sárga, lila, búzakék, zöld, fehér színekben. Technikája hamis, laposöltéshez hasonló huroköltés, laposöltés, láncöltés, margitöltés, tűzőöltés. Mintája egy nagyívű hullámvonal mélyedéseiben négy nagy rózsa, ezek felett madarak és ágak. Minden oldalon két-két madár. A belső részen szívmotívum, melyből kacsok, félrózsák és levelek ágaznak ki. Térkitöltésnek a hullámvonal mellett is margitöltés és pontok. Két rózsánál a kisebb sziromlevélben fehér átöltés, két rózsában pedig hullámvonalszerű tűzőöltés, átöltés. Az alsó szélén és az oldalakon kék, a felső szélén piros margitöltés. A két fiókot egy, a gyolcs fölé varrott piros alapú, lila, sárga és kék virágú, zöld levelű zsakard szalag köti össze. E szalag szélessége 9 cm. A két szél visszaszegése kézi szegés, azonban a margitöltés is lefogja. Az anyag állapota jó.

Lepedővég

Lepedővég, kétrészes. Lepedőfiók, cipés

Kétrészes lepedővég. "Cipés" mintával díszített "lepedőfiók", (két fiók), díszlepedő hímzett vége. Finom angin vászon alapon piros és kék mosópamut hímzés. Technikája nyolcas "törtöltés", laposöltés, száröltés, láncöltés. Mintája rózsás, "cipés". Középen négy nagy rózsa, melyből ágak és bimbók ágaznak ki. A széleken négy-négy pár "cipé", ezek között kisebb rózsák, melyekből ágak és bimbók ágaznak ki. Térkitöltésnek laposöltésből készült keresztek. A két szélen egy piros, felette egy kék láncöltés-sor, melynek kerek kiképzései egy kis virágot képeznek. A fiók külső végén két nagyobb és egy kisebb madár. A visszaszegésen láncöltéssel varrt zeg-zug vonal. A két fiók fehér előöltéssel van egymáshoz varrva. Az anyag jó állapotban van, mosott, a színek fakultak.

Népi név: "lepedőfiók"

Lepedővég, kétrészes. Lepedőfiók, cipés

Lepedővég, lepedőfiók

Sárga vászonra berliner gyapjúfonallal hímzett lepedővég. "Tört öltés", laposöltés. Népi név: "lepedőfiók".

Lepedővég, lepedőfiók

Lepedővég, kétrészes

Kétrészes, lepedővég. Kendervászon alapon piros és kék mosópamut hímzés. Technikája nyolcasöltés, "törtöltés", laposöltés, láncöltés, huroköltés. Mintája "cipés", rózsás, a középső sorban öt rózsa, fent és lent öt-öt pár "cipé". A rózsákból bimbók és ágak ágaznak ki. A felső és alsó szélen piros láncöltés, mellette láncöltéssel huroksor. Térkitöltésnek négyszirmú kis virág, kacsok és hármas bimbók. A bimbók huroköltéssel vannak varrva és ezt egy láncöltéssor veszi körül. A két fiók 4 cm szélességben két összetoldott selyem bortnival van összedolgozva. Az alsó szélen 7 cm széles vert csipke, mely 2,5 cm magasságban a sarkaknál felfut. A felső széle kézzel visszaszegett. Az anyag jó állapotban van, a színek fakultak, a csipke eléggé rongyos.

Népi név: "lepedőfiók"

Lepedővég, kétrészes

Lepedővég, kétrészes

Kétrészes lepedővég. Kendervászon alapon piros, sötétkék és középkék mosópamut hímzés. Technikája virágos keresztszem. Mintája két zeg-zug vonal között barackmagos, csillagos, felette szíves-madaras-békás-kosaras. 6 szíves madár, hat békás kosár, felette nagy bokros, közötte az alján csillagok, öt teljes bokor és két csonka bokor. A másik fiókban hat teljes és egy csonka bokor. A lepedővég két részből áll és egy 4,5 cm széles gyári szövésű piros pamutbetétű szalaggal van összetoldva. A toldás mindenember varrással történt. A lepedővég alsó szélén 1 cm széles subrika és alatta dupla kihúzott rojt. A kihúzott rész 3 cm. Az anyag jó állapotban van, a középkék szín fakult.

Lepedővég, kétrészes

Lepedővég, lepedőfiók, kétrészes

Kétrészes lepedővég, lepedőfiók. Vékony pamutvászon alapon piros, sárga, két árnyalatú kék mosópamut hímzés. Technikája laposöltés, száröltés. Mintája két keskeny szélső és egy széles középcsík. A keskeny csíkokban félrózsák, bimbók, levelek, a középcsíkot a középen elhelyezett fordított virágú tulipánokból lefelé menő és alul kétoldalt forduló ág kétfelé osztja, az így keletkezett mezőben nagyvirágú georgina, félrózsa, tulipán, cserfarózsa, szív alakú futórózsa, ezek között ágak, levelek, bimbók töltik be a teret. A két szél géppel keskenyen vissza van varrva és rajta piros zeg-zug vonal átöltés. A két vég mintája azonos, a minta elhelyezése azonban fordított, de a tulipános ág mindkét fiókban lefelé fordított. A két fiók fehér agyonvarrással van összedolgozva. Az alsó szélen 11 cm széles cipós horgolású tarka csipke. A horgolópamut piros, tüdőszín, világoskék, sárga, zöld, a mintája a rendes piros, fehér négyzetek váltakozása, a szél kakastaréjos. A csipke az egyik végen 5 cm szélességben vissza van szegve. Az anyag néhol rozsdafoltos, stoppolt, a színek fakultak, a csipke nagyon fakult. Pamutvászon és mosópamut szövésével készült. Hímzés, laposöltéses díszítéssel. Megjegyzés: A tárgyról digitális tárgyfotó készült. - HOMN - 53.715.74.jpg - HOMN - 53.715.74-r.jpg Viszóczky Ilona muzeológus. 2009.09.29.

Népi név: "lepedőfiók"

Lepedővég, lepedőfiók, kétrészes

Lepedővég, lepedőfiók, kétrészes

Kétrészes lepedővég, "lepedőfiók". Angin vászon alapon tarka berliner hímzés, piros, narancssárga, pirosas lila, búzakék, világoskék, sötét- és középzöld. Technikája nyolcas "tört öltés", laposöltés, száröltés, margitöltés. Mintája: két nagy, középső, kerek, zöld virágból jobbra, balra tarka virágok és levelek ágaznak ki. A két szélen térkitöltésül kisebb virágok, bimbós ágak, levelek. A két szélén a visszahajtáson piros margitöltés. A két fiók összehajtása ráhajtásos varrás. Az anyag jó állapotban van, a színek fakultak, molyrágottak, kissé rozsdafoltos, a színek több helyen kiestek.

Népi név: "lepedőfiók".

Lepedővég, lepedőfiók, kétrészes

Lepedővég, lepedőfiók

Lepedővég, "lepedőfiók". Két részes, egymás fölött, ingujjból átalakítva. A matyóhímzéses nagyméretű textil két különböző ingujjvég-darabból lett összeállítva, melyek különböző méretűek is. A matyó férfiak lobogós ujjú ingén általában alkalmazott mintakompozíció jól megfigyelhető. Ezt erősíti meg Dajaszászyné Dietz Vilma meghatározása is a tárgyról készült mintarajzokon: legényingujj (Lásd NMR 12 519 és 12 520 leltári számon őrzött rajzok és leírásaik.). Elképzelhető, hogy a korai matyó szabadrajzú térkitöltő hímzőstílust és motívumokat alkalmazó hímzések másodlagos felhasználásként kerülhettek használatba mint lepedővégek. Még később, esetleg falvédőként is funkcionálhatott, akár már polgári környezetben. (Erre utalnak a kialakított akasztók). A tárgyról digitális tárgyfotó készült: 2008. 03.04. Kulcsár Géza fotós. - HOMN - 53.715.71.jpg - HOMN - 53.715.71-ra.jpg - HOMN - 53.715.71-rb.jpg Viszóczky Iona muzeológus. 2009. 09.29.

Lepedővég, lepedőfiók

Pieta szobor

Gipsz pieta szobor. A római katolikus népi vallásosság jellegzetes tárgya, sorozatban gyártott termék. Kegytárgyboltban, búcsúban, vásárban vették, a lakás kitüntetett pontján ("szent sarokban" vagy a komód tetején, a két ablak között vagy a falitükör alatt) helyezték el. Arany koronás, kék ruhás Mária, ölében a keresztről levett Jézussal. A talapzaton, elől, piros és zöld virágok, fehér pettyekkel. Kopott.

Pieta szobor

Kötény

Vászonból készült. Alján piros, zöld, sárga, kék szedett csíkokkal és piros, zöld, kék hímzett rózsákkal. Használat módja: viselet, 20-25 éves korukban hordták a nők.

Kötény

Farsallang (farmadzag)

Szalagcsokor kötény díszítésére, ruha „fardísz” leánynak, „farsallang”, „farmadzag”. Fehér, „1 koronás pántlika” azaz fehér alapon piros rózsás jacquard szalagok darabjaiból egyéb kiegészítéssel készített, kézzel összevarrt szalagcsokor, amit az ünnepi öltözethez a kötény és a szoknya díszeként a derékon hátul a kötény megkötőjére rögzítettek fel a masni alatt kialakított bujtatóba húzott sötétkék gyapjú szalaggal. Így a díszes szalagcsokor hátul a szoknyán szépen kifeküdt.
A jacqardszalagból képzett masnihoz fehér gyári anyagra hímzéssel készítettek egy kiegészítést, téglalap alakú felületet, aminek aljához „tüzessárga” azaz napsárga műselyem fonalból egyedi mintázatú rojkötéssel kapcsoltak további díszítést, amit „fütykös” fehér rojttal még kiegészítettek. A hímzés mintaelemei az egykor a viselet díszítésére alkalmazott fém díszek, rojtok és csipkék, „ragyogó” díszek helyettesítésére kialakított, s azokhoz hasonló mintázatban kivart díszítmények, szintén műselyemfonallal (sárga, fehér, piros, kék, zöld, fekete színekkel) készültek „igazi csillag”, „makku”, „galáris” mintákkal. Az arany színű „ragyogó”-t a „tüzessárga” színnel helyettesítették a kötények díszítményeiben, az ezüst színt fehér hímzőfonallal hímezték. A 20. század elején, a „ragyogóégetés” (1925) előtt a viseletet díszítő szalagcsokrokon a pántlikák végeire sokszor fém rojtokat varrtak díszítésként.

Farsallang (farmadzag)

Imakönyv

Lelki vezér. Orgonahangok. Ima- és énekeskönyv. Gyöngyös 1910. Sötétbarna, kemény kötésű, réz kapoccsal összezárható könyv, fedelén fém korpusz rátéttel. Belső címlapján kézírásos bejegyzések.

Imakönyv

Szenteltvíztartó

Alpakka foglalatú szenteltvíztartó, rajta domborított Mária fej, tetején kereszt, a kereszt mögött akasztó. Hátoldalán IHS felirat. Víztartója üveg.
A katolikus családoknál a lakóház bejáratánál, az ajtófélfán vagy a falon függött a szenteltvíztartó, mindig tartottak benne szenteltvizet.

Szenteltvíztartó

Szentkép

Szűz Mária megkoronázása. A keresztet tartó Jézus és a vén Isten a középen álló Mária fejére helyezi a koronát. A korona fölött kiárad a fehér galamb képében megjelenő Szentlélek, Mária lábánál angyal fejek. Színes olajnyomat, körbe piros és rézfóliás díszítéssel. Üveg alatt, keretben.

Szentkép

Szentkép

A tanító Jézus, gyerekekkel és a Tudás Fájával. Jézus ül a fa alatt, körülötte 6 gyerek, akiknek magyaráz. Színes olajnyomat, körbe piros és rézfóliás díszítéssel. Üveg alatt, keretben.

Szentkép

Szentkép

A melki (?) Szűz Mária ábrázolása. Középen áll egy koronából lehulló baldachin alatt egy földgömbön és a rajta levő holdon (sarlón) hosszú, kék ruhában, piros köpenyben a koronás Szűz Mária, bal karján a koronás kis Jézussal, virágfüzérrel körbevéve. Mindkét oldalról 1-1 szent veszi közre, a baldachin fölött angyalok. A kép alsó részén két járomba fogott ökörrel szánt egy legény, az ökrök leborulva, előttük a fentebb ismertetett Szűz Mária kép kicsinyben. Háttérben házak, templomok. A jelenet a kegytárgy megtalálásának történetét ábrázolja. Színes nyomat, fóliás díszítéssel. Üveg alatt, keretben. (Szentkúti?)

Szentkép

Szentkép

A feltámadt Krisztus. Színes nyomat, rézfóliás díszítéssel, üveg alatt, keretben. A dél-borsodi matyó népcsoport (Mezőkövesd, Tard, Szentistván) körében, és a Bükkalja római katolikus falvaiban divatos "rezes kép". A tömegesen előállított olajnyomatokat ezzel a jellegzetes papírkivágással, rézfóliás díszítő technikával szegélyezték, így igazítva a szentképeket a helyi ízléshez.

Szentkép

Házi áldás

Két angyal, virágkoszorú közé fogott szöveg: "Házi áldás. / Hol hit, ott szeretet, / Hol szeretet, ott béke, / Hol béke, ott áldás, / Hol áldás, ott Isten, / Hol Isten, / Ott szükség nincsen." Színes nyomat, rézfóliás díszítéssel. Üveg alatt, keretben.

Házi áldás

Szentkép

Jézus levétele a keresztről. Színes nyomat, körben rézfóliás díszítéssel, üveg alatt, keretben. A dél-borsodi matyó népcsoport körében (Mezőkövesd, Tard, Szentistván), és a Bükkalja katolikus falvaiban volt divatos a "rezes kép". A kereskedelemben megvásárolt olajnyomatokat ezzel a jellegzetes papírkivágásos díszítő technikával igazították a helyi ízléshez.

Szentkép

Tányér

Keménycserép tányér TELKIBÁNYA fenékbélyeggel. Peremmintája kék tulipános, két szélén egy-egy bordó csíkkal, közepén két rózsa és alul egy kék nefelejcs alkotta félkoszorúban egy sárga kereszt, rozmaringágakkal díszítve.

Tányér

Lepedő

Lepedő vagy esőruha. Kendervászon alapon piros-kék-sárga mosópamut hímzés. A technikája virágos keresztszem, lapos öltés. Mintája a ruha alsó szélén az egyik fiókban eperleveles és nyolc sárga sugarú csillag, a másik fiókban 9 sugaras csillag. E felett kék zeg-zug vonal, e vonal felett négy almás, eperleveles nagy motívum. Térkitöltésnek kisebb cserepes bokrok. Az alsó széle 1 cm széles sárga subrika, ez alatt 2,5 cm szélességben dupla anyagból kihúzott rojt. Az esőruha két szélből áll. A minta mind a két szél végein azonos. Az esőruha közepén lapos öltéses cakkok, egymással szemben és a közepén keresztszemes. A két szélből álló ruhát egy gyári szövésű, 6 cm széles, piros, pamut betétszalag köti össze, mely váltakozó piros és kék mindenember varrással van az anyaghoz erősítve. Az anyag jó állapotban van, pecsétes, a színek kissé fakultak, a pamut kissé kopott.

Lepedő